Freedom Flame tulp

Ray Lord onthult Freedom Flame tulp

Het herdenkingsprogramma van de gemeente Wageningen bestond op 4 mei uit verschillende onderdelen. Net als afgelopen jaren stond de Grote Kerk op de Markt die dag in het teken van de herdenkingsexpositie, met verhalen uit het Wageningse verzet. En dat sluit weer aan bij het landelijke thema 'Jaar van Verzet'.

Feike Klomp

Rond 11.00 uur is het al een drukte van belang in de kerk. Bezoekers wandelen langs de banieren waar in chronologische volgorde het 'Wageningse' verloop van de oorlog te lezen is. Die voert onder meer langs de tijd van de mobilisatie, de slag op de Grebbeberg, de eerste evacuatie, het dagelijks leven van de Wageningen, de oorlogsjaren, het verzet, Market Garden tot de bevrijding.ROSKAM Een van de bijzonderheden is deze keer de uitbreiding van de banieren met het verhaal van Wageninger Henk Roskam (85). Hij heeft zijn belevenissen vastgelegd in een boek, en die krijgt vandaag 4 mei ruimschoots de aandacht. Roskam zelf over zijn boek en de aandacht vandaag in de kerk: ,,Toen de oorlog begon was ik 7, toen de oorlog eindigde 12. Van deze bevlogen jaren als jonge jongen heb ik jarenlang aantekeningen gemaakt. Na mijn pensioen heb ik die opgezocht en met behulp van mijn schoonzoon verwerkt tot een boek."

WAARDERING

Burgemeester Geert van Rumund spreekt in zijn toespraak veel waardering uit voor de belevenissen van Roskam, en onderschrijft indirect hiermee het belang van 'de verhalen van toen': ,,Laten we dankbaar zijn voor wat Henk Roskam heeft gedaan, zonder het eerst aan de grote klok te willen hangen. Wat eerst was bedoeld voor alleen zijn familie is nu te lezen voor iedereen die dat wil." Samen met Roskam onthult de burgemeester de banier met beschrijvingen van het boek.

FREEDOM FLAME

Maar er gebeurt meer deze dag in de Grote Kerk, de onthulling van de Freedom Flame tulp door veteraan Ray Lord, samen met de Wageningse burgemeester. Deze tulp staat symbool voor de boodschap achter de vriijheidsvlam (FreedomFlame) en daarmee ook de stichting. Hier zit een heel verhaal achter, zo is terug te vinden op de website van de Stichting Freedom Flame. In vogelvlucht: In 2014 heeft een groep enthousiaste Engelse veteranen en begeleiders de stichting FreedomFlame UK opgericht en hebben op 4 mei het vrijheidsvuur opgehaald uit Wageningen en laten dit nu permanent branden in Hull.

PELGRIMAGE

Zij hebben daarmee het vrijheidsvuur, dat oorspronkelijk door maarschalk Montgomery in 1948 in de UK is ontstoken en daarna naar Normandië is gebracht, weer teruggebracht naar de UK. Sindsdien maken zij ieder jaar een pelgrimage vanuit Hull, via Frankrijk en België naar Nederland en dan specifiek Wageningen om het vuur te verversen en deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden en het bevrijdingsfestival.Het Valleikoor verzorgden de muzikale omlijsting tijdens de expositie deze dag.Lokaal

Share on Facebook
Freedom Flame tulp