Buurman Toon

Share on Facebook

Kom je ook kennismaken met de leukste buurman van Nederland? Hij woont in Oude Wetering, aan De Baan 37 en zijn naam is Buurman Toon. Buurman Toon is een kleinschalige zorg- en beleveniskwekerij waar mensen met een zorgbehoefte een dagbesteding vinden. En waar het publiek van harte welkom is om te kijken hoe tulpen in de praktijk gebroeid worden. Uiteraard staat het je vrij om tijdens je bezoek ook een prachtige bos tulpen te kopen en zelf te plukken. De verkoopopbrengsten komen geheel ten goede aan de verdere ontwikkeling van Buurman Toon. 

Tulpenkwekerij Buurman Toon is opgericht door de tulpenkweker Adri Volwater van Join & Joy, partner van Tulpen.nl. Hij startte de kwekerij in 2016 samen met zijn broers Jan en Paul en zijn zus Gea. Buurman Toon is niet zomaar een tulpenkwekerij. Op de kleinschalige tulpenkwekerij worden twintig tulpensoorten volledig handmatig geproduceerd, vinden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding en staan de deuren dagelijks open voor iedereen die wil zien hoe tulpen gebroeid worden. Uiteraard kunnen mensen ook bij Buurman Toon terecht voor het zelf plukken en/of kopen van een bos tulpen. Adri: ‘Tulpen zijn prachtig en tulpen broeien is een prachtproces. In drie weken tijd gebeurt er heel veel in de kas. Wij worden daar nog steeds blij van en willen het tulpenverhaal en ons gevoel daarbij met zoveel mogelijk mensen delen. Iedereen mag binnenlopen, meekijken en zelfs meewerken. We geven mensen die dat nodig hebben de kans om hier – zonder prestatiedruk – aan de slag te gaan. Daarom kiezen we voor een traditionele manier van werken; alles gaat handmatig en in een rustig tempo: aandacht staat ver boven productiviteit.’

Vernoemd naar

Het idee voor de zorg- en belevingskwekerij Buurman Toon ontstond toen tulpenkweker Adri de kwekerij van zijn buurman Toon Koek (1927 -2008) van diens erven kocht. Adri: ‘Onze buurman was geen gemiddelde kweker. Hij had ruimte nodig om rust in zijn hoofd te houden en haalde veel voldoening uit zijn kleine kwekerij waar hij nog handmatig bloemen teelde. Ik had zijn land kunnen gebruiken om mijn eigen kwekerij nog verder uit te breiden, maar diep in mijn hart wilde ik er – net als buurman Toon –iets anders dan gemiddeld mee doen.’ Toen Adri hierover in gesprek raakte met zijn twee broers en zus werden ook zij enthousiast. Al brainstormend werd de zorg- en belevingskwekerij in gedachten geboren. Over de naam van de kwekerij hoefden de Volwaters niet lang na te denken (Buurman Toon moest het worden), evenals over de uitvoering van hun plannen. Adri: ‘We kunnen hier nog lang over nadenken of het gewoon gaan doen, zeiden we tegen elkaar. Dus kocht ik in november 2016 bollen in, bereidde Gea de start administratief en financieel voor en stortten Jan en Paul zich op de renovatie van de schuur en de kas.’

Open dag en dagelijks geopend

Inmiddels is het Buurman Toon alweer aan het derde tulpenseizoen bezig. De kwekerij heeft in de afgelopen jaren werk geboden aan diverse mensen: van gepassioneerde gepensioneerden tot statushouders en mensen die na een ziekteperiode graag willen reïntegreren in het arbeidsproces. Een aantal van hen is mede dankzij de opgedane werkervaring bij Buurman Toon doorgestroomd naar een vaste baan bij andere bedrijven in de tuinbouw. 

Trotse partner Tulpen.nl

Tulpen.nl is een trotse partner van Buurman Toon. Wij ondersteunen Buurman Toon met kennis, ideeën en - als het nodig is - met handjes. In ruil voor onze steun broeit Buurman Toon nieuwe, veelbelovende tulpensoorten voor ons uit. Zo kunnen we samen testen hoe nieuwe tulpensoorten zich ontwikkelen in de teelt en welke daarvan goed aanslaan bij consumenten. 

Meer informatie  

Meer informatie over Buurman Toon en de actuele openingstijden vind je op www.buurmantoon.nl. Je kunt de leukste buurman van Nederland ook volgen op Facebook: Buurman Toon.