hanging basket

Share on Facebook

Hanging basket

De term "hanging basket" is komen overwaaien uit Engeland. Het zijn manden die worden gevuld met uitbundig bloeiende éénjarigen of andere bloemen en worden opgehangen op plaatsen waar normaal gesproken geen planten kunnen groeien. Ze zijn ook bij uitstek geschikt voor balkons.

Hoe maak ik een hanging basket?

Wat heb je nodig?

- Hangmand van ijzerdraad met stevige ketting (van het tuincentrum)

- potgrond voor kamerplanten

- eventueel wat tuinturf

- geverticuteerdmos of sphagnum, dat al enige uren in het water heeft gelegen

- drie vierkante stukjes plastic, geknipt uit een vuilniszak

- meststofkorrels

- waterkristallen (via internet of tuincentrum)

- planten naar eigen keuze, het aantal hangt af van de grootte van de mand. Plugplantjes zijn bij uitstek geschikt.

Stappenplan

1.  Zet de draadmand op een schaal(tje) of iets dergelijks, zodat hij niet omvalt. Zorg ervoor dat de ketting buitenboord hangt.

2.  Begin met het aanbrengen van een laagje mos en leg daar een velletje plastic op.

3.  Mix de potgrond met turf, meststofkorrels en waterkristallen. Gebruik niet meer kristallen of mest dan de gebruiksaanwijzing aangeeft!

4.  Breng een laagje potgrond aan op het mos.

5.  Duw voor de eerste laag plantjes de kluitjes door de draadmand heen.

6.  Breng opnieuw een laagje mos aan rond en over de kluitjes van de planten. Deze helpt vocht vast te houden en houdt de potgrond in        de mand. Goed aandrukken!

7.  Leg er een tweede velletje plastic bovenop.

8.  Breng wederom een laagje compost aan.

9.  Duw nu de kluitjes van een tweede laag plantjes door de mand heen. Dit zal wat moeilijker gaan, want de gaten zijn nu kleiner. Wees        dus voorzichtig dat je de jonge plantjes niet beschadigd. Het kan helpen als de de kluitjes in een stukje plastic wikkelt en deze later          verwijdert. Dan glijden ze beter!

10  Breng hierna weer mos, plastic en potgrond aan.

11. Nu wordt de bovenste laag planten aangebracht. Plant eerst de centrale (dus hoogste) plant, daarna de resterende plantjes. Laat              genoeg ruimte tussen de planten over, zodat ze goed kunnen groeien.

12. Als je klaar bent met planten, geef je goed water en hang je de mand op. Om te voorkomen dat de kettingen in de planten verward          raken, duw je een stokje in het midden van de mand en maak je de haak van de mand hieraan vast.

Heel veel succes met het maken.