bolbloemen productie

Share on Facebook

Bolbloemen productie

De productie van bloembollen is in handen van bloemkwekers. De term bloembollen omvat naast alle bolgewassen ook knolgewassen en rizomen. "Het voortrekken van bloembollen" is een term die helaas niet altijd goed wordt gebruikt. Voortrekken betekent namelijk niets meer of minder dan zorgen dat bollen eerder bloeien dan hun natuurlijke bloeiperiode in de buitenlucht.

Het is echter niet alleen mogelijk om bollen eerder te laten bloeien, maar ook later. Goede voorbeelden van voortrekken zijn de 5° en 9˚C-tulpen die in de winter worden voorgetrokken (buiten komen deze tulpenbollen pas in de lente in bloei), en de zogeheten “ijstulpen” die pas in de herfst bloeien.

Na de groeiperiode volgt in de bloembollen een rustperiode. Om de bloembollen eerder in bloei te trekken dan hun natuurlijke bloeiperiode, worden kustmatig koude en warme periodes toegediend. Als deze periodes worden ingekort of zelfs overgeslagen, stelt het uiteindelijke bloeiresultaat teleur of dient de tijd in de kas aanzienlijk te worden verlengd (de mate waarin bloembollen nadelig worden beïnvloed is afhankelijk van de soort). Voor bepaalde productiemethodes en procedures dient de temperatuursbehandeling die nodig is om de planten weer te activeren uitgevoerd te worden door de leverancier van de bloemenbollen in Nederland. In andere gevallen is dit een taak voor de bloemkweker.

De productiemethodes die worden gebruikt voor de meest voorkomende bolbloemen vindt u op www.tulpen.nl/tulpenbroei.