tulpenweken

Share on Facebook

Tulpentijd!

Tulpen zijn echt sfeermakers. Van een enkele tulp in een bijzondere vaas tot een weelderig boeket. Deze veelzijdige bloem vult elke ruimte met een vrolijke, gezellige sfeer. De levendige uitstraling maakt de tulp tot de vrolijkste bloem van Nederland.

Mijn Bloemist Tulpenweken

Op 16 januari is het Nationale Tulpendag en gaat het tulpenseizoen van start. Op de Dam in Amsterdam is een grote tulpenpluktuin te vinden. Ook starten op die dag de Mijn Bloemist Tulpenweken. Kom naar de winkel en laat je verrassen door de bijzondere vormen en kleuren. En wie weet, mag jij ook zelf tulpen plukken in de winkel! Vind jouw dichtstbijzijnde winkel. Vrolijke veelzijdigheid Tulpen zijn veelzijdig. Wist je dat er meer dan 1.000 verschillende soorten zijn? Elk met hun eigen karakter en stijl. Dankzij de grote variantie zijn de mogelijkheden om tulpen te laten stralen in je interieur eindeloos. Omdat deze vrolijke bloemen in de vaas nog wat doorgroeien, oogt een tulpenboeket nooit stijf of saai, het leeft altijd.

Verzorgingstips

Om optimaal te genieten van tulpen, is een goede verzorging belangrijk. Kies allereerst een ruime vaas waarin de stelen ruimte hebben om eventueel nog te groeien. Snijdt vervolgens de stelen schuin af en zet de tulpen in een klein laagje koud water. Dat het geven van een speldenprik onder de bloemknop voorkomt dat tulpen gaan hangen, is een hardnekkige fabel. Dit is juist slecht voor de bloem. Tulpen kunnen ook slecht tegen zon en warmte, zet de vaas daarom niet op een zonnige plek of bij de verwarming. Wil je een tulp gebruiken in een bijzondere gebogen vaas? Zorg dan dat je de bloem een nachtje geen water geeft. Zo wordt de steel slap en kun je hem in de gewenste vorm buigen. Geef hem vervolgens gerust weer water: de steel behoudt zijn gebogen vorm.

Typisch Hollands?

De tulp wordt wereldwijd gezien als een typisch Hollandse bloem, maar dat is de tulp helaas niet. Ze komt namelijk oorspronkelijk uit Turkije. Pas in 1594 kwam de eerste tulp naar Nederland. Tijdens de Gouden Eeuw waren tulpen uiterst zeldzaam en een tulpenbol aanschaffen was erg kostbaar. Tussen 1630 en 1640 heerste er zelfs een ‘tulpenkoorts’ in Nederland. In die tijd kostten tulpen bijna net zoveel als een grachtenpand in Amsterdam!

De perfecte tulp

Inmiddels is de tulp uitgegroeid tot een van onze belangrijkste exportproducten. Elk jaar produceren tulpenkwekers meer dan 1,6 miljard tulpen die over de hele wereld verkocht worden. Tulpenbroeierij Triflor produceert bijna alleen maar exclusieve tulpen in het gefranjerde, dubbele en parkieten assortiment. Bekijk de fotogallery voor een kijkje achter de schermen. Een tulp heeft vijftien weken kou van negen graden nodig om te bloeien. Daarom krijgen de bollen eerst een speciale temperatuurbehandeling. Vervolgens kunnen de tulpen rustig groeien in de kas bij een temperatuur van 17 tot 18 graden. Zo ontstaan prachtige sterke bloemen die op de vaas lang mooi blijven.