Tulpeninfo geschiedenis

Share on Facebook

Sinds 1593 in Nederland

Tulpen zijn onlosmakelijk met Nederland verbonden. Omdat tulpen kou nodig hebben om te kunnen groeien (koude nachten / koude winter) leent het Nederlandse klimaat zich uitstekend voor het broeien en telen van tulpen. Toch komt de ‘oer-Hollandse' tulp oorspronkelijk niet uit ons land. De roots van de tulp liggen in de bergen van Kazachstan. Via Perzië, China, Turkije en Antwerpen kwam de eerste tulp uiteindelijk rond 1593 in Nederland terecht.

De tulpenzeepbel

De eerste tulpen stonden destijds in de Hortus Botanicus in Leiden. Het kweken van tulpen was in deze expositietuin slechts voorbehouden aan een enkeling. Bezoekers mochten er allen naar kijken. Na een inbraak in de Hortus Botanicus verspreidde de tulp zich echter snel over Nederland. De handel in tulpen was begonnen. Het bedrag dat in die tijd voor een enkele tulpenbol betaald moest worden was gigantisch. Het waren vooral de rijken die zich deze exclusieve bloem konden permitteren.

In de periode tussen 1630 en 1637 kochten liefhebbers de bol massaal in en ontstond de zogenaamde windhandel. Niet de tulpenbol zelf, maar aandelen in de bol werden verhandeld. Vaak kreeg men bij aankoop een stuk papier waarop stond dat men eigenaar was. De bollen zelf zagen ze meestal niet en in een enkel geval bestonden ze zelfs niet. Zo kon het gebeuren dat de tulpenbol op zijn hoogtepunt evenveel opbracht als een chic grachtenpand.

Even plotseling als het enorme vertrouwen in de tulpenbol opgekomen was, verdween het ook weer. Het aanbod overtrof op een goed moment de vraag, de prijs klapte in elkaar en de meeste handelaren bleven berooid achter.

Tulpen uit Nederland reizen wereldwijd

Na deze tulpenzeepbel- door economen de eerste bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis genoemd - herpakte de handel en het broeien van tulpen zich en werd het een economisch gezonde en voor Nederland zeer belangrijke sector. Nederland verwierf wereldwijd naam en faam met de export van zowel tulpenbollen als tulpen. Anno 2010 worden alleen al via de Nederlandse veilingen jaarlijks zo'n 1,5 miljard tulpen verhandeld. Tulpen die uiteindelijk hun weg vinden over de hele wereld.