Alles over Tulpen!

De taken van een imker

Het bijenvolk controleren gezond houden: Een imker controleert of in ieder bijenvolk een koningin aanwezig is. Zonder koningin sterft een volk immers uit. Daarnaast bestrijdt de imker de Varroa mijt die bijen doodt. De imker doet dat zonder dat de kwaliteit van de honing hieronder lijdt.

Het zorgen voor voldoende kastruimte: In de loop van het voorjaar groeit het bijenvolk sterk. Een imker kijkt regelmatig hoe de ontwikkeling verloopt en als de kasten te vol worden, geef hij/zij de bijen extra kastruimte.

Zwermbeheersing Als het bijenvolk te groot wordt, kan er een bijenzwerm ontstaan, waarbij het volk zich splitst in twee volken. Om de zwermneiging zo lang mogelijk uit te stellen, vergroot een imker de kasten. Ook kan de imker ramen met bijen en/of broed (eitjes en larfjes) verwijderen. Als dat niet afdoende is, maakt de imker zelf een zwerm: dan haalt hij/zij de koningin met een groot deel van de bijen uit de kast en huisvest ze in een nieuw kast.

Inwinteren De bijen hebben om de winter door te komen een flinke voorraad energierijk voedsel nodig. Hiervoor verzamelen ze de honing. Omdat de imker een deel van de honingvoorraad oogst, geeft hij/zij de bijen suikerwater. Zo kunnen ze hun wintervoorraad zelf aanvullen.

Kast onderhoud Waar gewoond wordt, moet onderhoud gepleegd worden aan de woningen. Dat doet een imker dus ook voor de woningen van de bijen: de bijenkasten.

Honing oogsten De Tulpen.nl imker oogst de honing handmatig in de periode van mei tot augustus. Hij haalt de raten vol rijpe honing uit de bijenkast en ontzegel ze. Daarna plaatst hij de raten in een honingslinger die heel voorzichtig de honing uit de raten slingert. De honing wordt opgevangen in een emmer met dubbele zeef.