Alles over Tulpen!

Strijd om Zilveren Tulp ongekend spannend

Afgelopen vrijdag was alweer de vierde tulpenkeuring en tevens één-na-laatste keuring van het seizoen. Volgende week zal bepaald worden wie dit jaar de beste keurders zijn in de vier verschillende categorieën. Dit wordt erg spannend, want in de meeste categorieën ligt alles nog open. Veel keurders maken bij een goede score tijdens de laatste keuring kans op de eindoverwinning.

Afgelopen vrijdag won Hans Mes in de A-groep met 10,5 strafpunten. Hij behoort, samen met Adam Pyta, tot de grote favorieten voor het winnen van de Zilveren Tulp. Maar de concurrentie is groot, dus ook hiervoor geldt dat het nog geen uitgemaakte zaak is.

In de B-groep won Martijn Droog met een A-groep waardige score van 13 strafpunten.

Thomas Koomen was in de C-groep wederom de beste. Hij is wel al bijna zeker van de eindoverwinning in zijn klasse.

Bij de junioren is de concurrentie dit jaar ongekend hoog. Sjors Mes won met een super score van 13,5 strafpunten de vierde keuring. Diverse Messen (Sjors, Lars en Fleur) staan op pole position om de eindoverwinning binnen te halen. Het zal spannend worden volgende week!

Naast het tulpenkeuren, konden deelnemers afgelopen vrijdag ook voor de tweede maal meedoen aan de soortenkennis. Hiervoor was veel belangstelling. De deelnemers moesten aan veertig potten met tulpen de juiste namen toekennen. Komende vrijdag, tijdens de laatste keuring van dit seizoen, worden de winnaars hiervan bekend gemaakt.

Uitslagen vierde tulpenkeuring:

  • A-groep: 1. Hans Mes 10,5 strafpunten, 2. Adam Pyta en Ronald Mes 11,5 strafpunten.
  • B-groep: 1. Martijn Droog 13 strafpunten, 2. Niels Kreuk 15 strafpunten, 3. Dennis Ruiter en Gertjan Kreuk 15,5 strafpunten.
  • C-groep: 1. Thomas Koomen 24,5 strafpunten, 2. Bart Ruiter 26 strafpunten, 3. Bram Verweij 26,5 Strafpunten
  • Junioren: 1. Sjors Mes 13,5 strafpunten, 2. Lars Mes 14 strafpunten, 3. Brent Hoff 14,5 strafpunten.

Bent u benieuwd naar alle scores en tussenstanden? Kijk dan op de website www.tulpenbeoordeling.nl. Deze site wordt iedere week bijgehouden en is dus altijd up-to-date.

Aanstaande vrijdag 14 februari kunnen de potjes met huisbroei naar de Schoof worden gebracht. Dit kan tussen 19.00 en 20.30 uur. Een deskundige jury zal deze huisbroei beoordelen. De huisbroei moet bestaan uit minimaal zes bloemen, die zo gelijk mogelijk zijn en in volle bloei staan. De beste potten zullen worden beloond met mooie prijzen.

De slotavond van het tulpenkeuren belooft dus een spannende, maar bovenal een gezellige avond te worden. Kom aanstaande vrijdag daarom met z’n allen naar de Schoof!


3e Tulpenkeuring

Afgelopen vrijdag was alweer de derde tulpenkeuring in Wervershoof. Voor de ruim 80 deelnemers waren wederom tien potten met tulpen neergezet. Helaas lukte het ook dit keer niet om een score onder de 10 punten neer te zetten. Mark Ruiter kwam wel dicht in de buurt; met 11 strafpunten eiste deze zevenvoudig kampioen de winst op in de A-groep.

Doordat er tot nu toe steeds een andere winnaar in de A-groep is geweest, kan er nog geen duidelijke favoriet voor de eindoverwinning worden aangewezen.

Bij het grote deelnemersveld van de junioren werden super goede scores neergezet. Het niveau is dit seizoen ontzettend hoog. Rosanne Haakman was dit keer de beste met slechts 14,5 strafpunten. De winnaar in de B-groep was Gertjan Kreuk en in de C-groep ging Robér Spigt er met de overwinning vandoor.

Uitslagen derde tulpenkeuring:
◾A-groep: 1. Mark Ruiter 11 strafpunten, 2. Hans Mes 12,5 strafpunten, 3. Bert Kuin 14

Strafpunten
◾B-groep: 1. Gertjan Kreuk 15 strafpunten, 2. John Burgman 17 strafpunten, 3. Martijn

Droog en Roel Kaagman 18 strafpunten.
◾C-groep: 1. Robér Spigt 19,5 strafpunten, 2. Vincent Sneeboer en Marcin Domogota 24,5

Strafpunten.

Komende vrijdag 7 februari is de vierde tulpenbeoordelingswedstrijd. Tevens kunt u meedoen aan de tweede soortenkennis van dit seizoen. U bent vanaf 19.00 uur weer van harte welkom in de Schoof te Wervershoof.

2e Tulpenkeuring

Met een grote opkomst tijdens de 2e tulpenkeuring in Wervershoof was er weer sprake van een geslaagde avond. Ruim 90 deelnemers mochten zich buigen over tien potten met tulpen. De potten die gekeurd werden waren onder andere Crossfire, Columbus, Icoon en Mellflower. Deze waren mooi geprepareerd bij de Proeftuin in Zwaagdijk en zorgden ervoor dat de keurders hun hoofd konden breken over de poot, het blad, de bloem en de stand van het geheel.

Paul Bakker had deze keuring niet zoveel tijd, maar in recordtempo wist hij toch de beste score neer te zetten. Met 11 strafpunten ging Paul er vandoor met de slagroomtaart. In de B-groep pakte Henny Stroet met 16,5 strafpunten de winst. In de C-groep en bij de junioren wonnen net als vorige week Thomas Koomen en Sjors Mes.

Ook de soortenkennis stond deze avond op het programma. Er stonden 40 verschillende soorten tulpen waarvan de namen geraden moesten worden. Gemiddeld raadden de deelnemers 17 van de 40 tulpennamen goed. De exacte uitslag van deze soortenkennis wordt pas tijdens de laatste keuring bekend gemaakt.

A-groep: 1. Paul Bakker 11 strafpunten, 2. Mattie Obdam 11,5 strafpunten, 3. Adam Pyta 12,5

Strafpunten.

B-groep: 1. Henny Stroet 16,5 strafpunten, 2. Roel Kaagman 18 strafpunten, 3. Martin Stoet

18,5 strafpunten.

C-groep: 1. Thomas Koomen 24 strafpunten, 2. Bart Ruiter 24,5 strafpunten, 3. Deborah

Bakker 25,5 strafpunten.

Junioren: 1. Sjors Mes 17 strafpunten, 2. Lars Mes 17,5 strafpunten, 3. Rosanne Haakman

18 strafpunten.

1ste Tulpenkeuring 2020

In de Schoof stonden tien potten met tulpen gereed die beoordeeld mochten worden. ‘s Middags waren deze al door de jury gekeurd, waarna het in de avond de beurt was aan de deelnemers om de potten te keuren. Het doel is om de jury zo dicht mogelijk te benaderen en dus zo min mogelijk strafpunten te behalen. De eerste keuring deden hier 75 deelnemers een poging toe.

Ronald Mes en Bert Kuin uit de A-groep waren deze eerste avond de beste keurders. Zij haalden met 12,5 strafpunten de taart binnen. Ronald, de zilveren tulp winnaar van 2019, liet zich hiermee gelijk weer aan de concurrentie zien. Duidelijk is dat hij ook dit jaar weer van plan is de zilveren tulp te winnen.
Bij de B-groep ging Niels Kreuk er met de winst vandoor en Thomas Koomen behaalde in de C-groep de overwinning. Bij de jeugd was een mooie grote opkomst. Sjors Mes was de beste met slechts 14 strafpunten.

Alle winnaars kregen een slagroomtaart en de nummers 2 een amaryllis. Voorgaande jaren werd deze gesponsord door CH van de Berg. Met ingang van dit jaar worden de amaryllissen in pot gesponsord door A&P flowers, waarvoor onze dank.

Uitslagen:
◾A-groep:
1. Ronald Mes en Bert Kuin 12,5 strafpunten,
3. Hans Mes 13 strafpunten
◾B-groep:
1. Niels Kreuk 15,5 strafpunten,
2. Robert Koeman en Gertjan Kreuk 17 strafpunten
◾C-groep:
1. Thomas Koomen 23 strafpunten,
2. Guus Wouts 24,5 strafpunten,
3. G Diepen 26 strafpunten.
◾Junioren:
1. Sjors Mes 14 strafpunten,
2. Nico Kreuk en Fleur Mes 15 strafpunten.