Alles over Tulpen!

Londen krijgt nieuwe reus: ‘De Tulp’

De ‘augurk’, ‘kaasrasp’ en ‘walkietalkie’ sieren de skyline van Londen al. Over zeven jaar komt daar mogelijk ook ‘de tulp’ bij.

Ter verduidelijking: het gaat om de bijnamen van wolkenkrabbers die de Britse hoofdstad al rijk is. De Tulp moet met 305 meter het nieuwste en hoogste paradepaardje van Londen worden.

Architectenbureau Foster + Partners heeft vandaag de plannen voor het nieuwe bouwwerk voorgesteld.

Gratis

De Tulp wordt geen kantoorruimte. De metershoge uitkijktoren zal in de eerste plaats als “educatieve en toeristische attractie” dienstdoen. Zo zullen er jaarlijks ongeveer 20.000 gratis bezoeken voor schoolgaande kinderen worden aangeboden.

Volgens het wereldberoemde architectenbureau zal het nieuwe bouwwerk perfect passen bij de 30 St Mary Axe, ofwel ‘The Gerkin’ (‘De Augurk’), de bekende kegelvormige wolkenkrabber van 180 meter hoog die in 2004 de deuren opende in de Londense wijk.

“De Tulp wordt een cultureel en sociaal monument. De elegantie ervan zal goed aansluiten bij de iconische ‘augurk’ ernaast”, legt Norman Foster, architecht bij Foster + Partners, uit.

Futuristisch

Bijzonder aan de nieuwe toren is dat bezoekers zich op het hoogste punt in transparante gondeltjes langs de buitenkant zullen kunnen verplaatsen.

Als het ontwerp groen licht krijgt van de stad Londen zal in 2020 de eerste steen van de Tulp worden gelegd. Tegen 2025 moeten de werken klaar zijn.