Alles over Tulpen!

Meest belovende nieuwe tulp van 2020

De enkele paarse Roeska, veredeld door Marax, gaat dit jaar door het leven als de meest belovende nieuwe tulp van 2020.

Dit bleek tijdens de Vaktentoonstelling, waar deze tulp de Interpolis Tulpenprijs 2020 in de wacht sleepte. Roeska werd gekozen uit tien bijzondere nieuwe rassen, waarvan de dubbele roze Double Twist (J.A. Borst Bloembollen) de derde plaats behaalde en de rood-witte enkele Crossover (Remarkable) de tweede.

‘tevreden voorzitter’

Voorzitter Niels Kreuk toonde zich tijdens de prijsuitreiking tevreden met het verloop van deze Vaktentoonstelling. “Er zijn veel mensen gekomen om te kijken en te luisteren. We hebben mooie bijeenkomsten mogen meemaken. De Club van 100 wordt steeds groter en er is blijvende steun van sponsoren als Interpolis, de Rabobank, CNB en Hobaho. Hier staat dus een tevreden voorzitter.”

Veredelaars Mark Ruiter en Alex Vroling zijn zeer in hun nopjes met de nieuwe Roeska. “We verwachten er binnen één à twee jaar flinke aantallen van in het veilingaanbod. Roeska is een tulp, die wij in het vak ‘hufterproof’ noemen. Een onwijs goede groeier, die niet zweetgevoelig is en dus heel vroeg afbroeibaar. De bol kweekt goed. Ze zitten goed in de huid. In de broeierij geeft hij van relatief lichte bolmaten al zware bloemen. Wij verwachten echt veel van deze paarse schoonheid.”

Mooiste bloemstuk

Tijdens de prijsuitreiking was er ook aandacht voor de leerlingen van het Clusius College, die over de hele Vaktentoonstelling heen bloemwerk hadden verzorgd. Het mooiste bloemstuk bleek te zijn gemaakt door Ester van Splunter.