Alles over Tulpen!

Recepten met tulpen

In de oorlog stonden tulpenbollen op het menu, omdat mensen toen echt niets ander te eten hadden dan uitgedroogde, oude tulpenbollen. Natuurlijk mag je nu best eens een uitgedroogde tulpenbol eten. Of stamppot met tulpen, tulpentaart, tulpenkoek, tulpensoep… Gewoon omdat het kan. Het bereiden van een tulpenbol is alleen wel een beetje tricky en het wordt sterk afgeraden meer dan 3 bollen per dag eten. Makkelijker en lekkerder is het om gewoon de bloemblaadjes van de tulp te eten.

De bloemblaadjes van een tulp kan je namelijk gewoon eten. Maar dan zou ik niet zomaar een willekeurig tulpenveld induiken om wat blaadjes te snacken. Van een paar blaadjes ga je niet dood, tenzij je echt allergisch bent voor tulp. Weet je niet zeker of jij daar last van hebt, eet dan geen tulp. Je kunt sowieso beter voor een onbespoten tulp gaan. Het beste plant je ze zelf.

Verse tulpenbloemblaadjes smaken een beetje naar peperige sla. Romig en notig. En prop ze nou niet per bos in een smoothie; De gekleurde bloemblaadjes doen het vooral leuk als garnering en smaken het lekkerst in combinatie met iets anders, bijvoorbeeld met sushi, (eikenblad)sla, rode kool, witlof of geroosterde paprika’s. Ook combineren ze lekker met vis, pompoen, munt, en feta. Of met spinazie, hazelnoten, en pancetta. Yummy!

Je kunt het beste voor een kleine, geurige tulp gaan. Oranje tulpen hebben ze meeste geur, en zeg nou zelf; die kleur staat toch ook echt smashing in een salade?! Daarbij zijn ze lekker crunchy. Hoe de smaak van de bloemblaadjes is, verschilt behoorlijk per kleur en grootte. Kleine, fel gekleurde tulpenbloemblaadjes zijn over het algemeen wat frisser van smaak dan de grote, donkerde gekleurden. Maar er zijn meer dan 3.500 soorten tulpen, dus daar zit vast wel wat lekkers voor je tussen.