Alles over Tulpen!

Waarom worden tulpen gekopt?

Veel toeristen kijken deze dagen verbaasd op als ze de tulpenvelden ineens een kopje kleiner gemaakt zien worden door grote tractoren. In rap tempo veranderen de beroemde kleurrijke velden in groene vlaktes. De bloemen worden 'gekopt', maar waarom doen de kwekers dat?

Tulpen worden gekopt om de bol te laten groeien. In Noordoostpolder wordt de tulp in het veld niet gekweekt voor de bloem, maar voor de bol. De snijbloem tulp komt uit broeierijen, waarvan er meerdere te vinden zijn in Noordoostpolder. Vandaar dat er met Kerst al tulpen in de winkel staan.

De teler laat ieder voorjaar zijn tulpen in bloei komen. Dan gaat hij er langs om te kijken of er geen verkeerde soorten tussen staan of tulpen die ongezond zijn omdat ze bijvoorbeeld zijn aangetast door een schimmel of een virus. Als dit secure werk klaar is, belt hij de bloembollenkeuringsdienst om zijn partij te laten goedkeuren. Als de tulpen goedgekeurd worden – goed soortecht zijn en vrij van ziektes – mogen ze internationaal worden verhandeld. Na de goedkeuring worden de tulpen gekopt. Nu verspilt de tulp geen energie meer aan de bloem en kan de bol gaan groeien.

Na het koppen wordt de tulp vaak nog beregend om de groei te bevorderen, zodat de grote bollen goed verkocht kunnen worden.