Alles over Tulpen!

Bloemstuk maken

Bloemschikken, hoe begin ik ?

Ontwerp

Met bloemschikken kan je echt alle kanten uit. Als je kiest om zelf een bloemstuk te maken, moet je goed nadenken over wat je mooi vindt. Welke bloemen vindt je mooi, welke kleuren, wat die je bij elkaar en in welk bakje doe je het. Je kunt het helemaal zelf bedenken en maken als jij het mooi vindt.

Wat heb ik allemaal nodig?

Om te beginnen heb je een pot nodig dat je kan gebruiken om de bloemen en de hulpmaterialen in te steken. De keuze is enorm: je kan potten, vazen, manden… in verschillende materialen, soorten, kleuren en maten kopen in tuincentra, maar kijk ook nog even of mama niet iets in de kast heeft staan. Je kan even goed oude potten van de zolder of van de rommelmarkt gebruiken. Bloemen kunnen echt overal in geplaatst worden. Let er wel op dat waterdicht en schoon is, anders gaan de bloemen dood.

Na het kiezen van een geschikte pot komen de bloemen aan de beurt. Je kan kiezen voor gedroogde of verse bloemen. Probeer bij je keuze rekening te houden met het seizoen van het jaar, tulpen heb je niet het hele jaar. Kies voor een samenstelling van bloemen, takken, grassen en sierspullen.

Wat je nog meer nodig hebt bij bloemschikken is het steekschuim dat in de pot als basis dient om de bloemen vast te zetten. Droog steekschuim is in veel verschillende vormen te koop: rechthoekig, cilinder, bolvorm, kransen…(je noemt dit ook wel oase) en natuurlijk een mesje.

Het oase leg je in een bak water en laat je langzaam voltrekken. als het vol is, zakt het naar de bodem. Nu kun je het in je pot doen. Nu kan je echt aan de slag. Laat je creativiteit de vrije loop gaan! Vergeet niet dat je haast alles kan gebruiken om je bloemstuk af te werken: gedroogde bladen om de pot te bekleden, linten, strikken, mos, takken… Kijk dus eerst welk materiaal je eventueel uit je huis en tuin kan gebruiken voor naar een tuincentrum of bloemenwinkel te gaan.

Vergeet niet je bloemstuk iedere dag een beetje water te geven.

Veel plezier!