Alles over Tulpen!

Een bloem uit een bol

Meimaand is bloemenmaand! Het is volop lente en overal zie je bloemen bloeien. Na de paarse krokussen en de gele narcissen in het vroege voorjaar, staan nu ook de tulpen in bloei. Een bonte kleurenpracht siert tuinen en parken. Lekkere geuren geven je lentekriebels. Maar waar komen al die bloemen zo ineens vandaan?

Een bloem uit een bol

Wat hebben krokussen, narcissen en tulpen gemeen? Een bol!!

Deze voorjaarsbloemen groeien uit een bloembol die in de grond blijft zitten of de vorige herfst werd geplant. In die bol zit al het voedsel dat de plant nodig heeft om te kunnen bloeien. Afhankelijk van de temperatuur komen de bloemen vroeger of later tevoorschijn. Soms komen ze al in februari tevoorschijn. Laat de lente op zich wachten, dan doen de bloemen dat ook.

Bollenland

Nederland is hét land van de bloembollen. In de Bollenstreek zijn de velden op hun mooist in april en mei. Alle bloemen staan dan in bloei. Na de bloei worden de bloemen op het land van de kweker verwijderd. De bollen blijven nog wat in de grond zitten om voedselreserves op te slaan. Hoe groter de bollen, hoe groter de bloemen die er de volgende lente uit groeien! De bollen worden gerooid, gedroogd, gewassen en gesorteerd. Na een temperatuursbehandeling in het bollenbedrijf zijn ze klaar om te worden verkocht aan de bloemenkweker of een tuinier.