Alles over Tulpen!

Pluktuin de boerenshop

MARKNESSE – Het is voorjaar, de tulpen komen dagelijks een stukje verder boven de grond en we wachten allemaal vol spanning af wanneer de knalrode, gele, zwarte, zachtroze, donkerpaarze, witte, feloranje, dubbele kleurige, gladde , gekartelde , dubbele en vele andere knoppen losbarsten en ons verrassen met voorjaarspracht.: zover u maar kunt kijken, samen vormen zij één grote zee van tulpen. De tulpenpluktuin van José en Sander Daniëls- Kolk aan de Steenwijkerweg 26 in Marknesse is dit jaar bonter dan ooit. En na een lange koude winter is het dan eindelijk lente aan het worden.

Volop voorjaar na een lange winter.

Dit jaar staan er meer soorten dan ooit in de tuin. Ruim 5000 m2, met 300.000 tulpen van meer dan 60 verschillende rassen. Het lijkt wel of elk jaar de Tulpenpluktuin mooier wordt. Doordat het overblijfsel van het jaar daarvoor zorgvuldig wordt gerooid, bewaard en weer opgemengd met nog meer nieuwe rassen wordt de tuin elk jaar kleurrijker. Zo staan er dit jaar weer prachtige grootbloemige zwarte tulpen in en veel tulpen met een bijzondere vorm of kleurschakering. Het is altijd even afwachten wat het weer doet, maar zodra de eerste tulp bloeit barst het voorjaar los in Marknesse.

Voordat om 9.00 uur de bezoekers het erf op komen rijden wordt er op dit moment nog hard gewerkt. De paden worden nog eenmaal extra breed omgeploegd, de uitkijktoren en de picknickbanken worden geplaatst, de tulpenplukkramen worden opgebouwd en de telefoon staat dagelijks roodgloeiend met gasten die de opening bijna niet af kunnen wachten. Ook dit jaar zijn er behalve nieuwe rassen ook weer nieuwe ontwikkelingen in wat de enthousiaste ondernemers aanbieden. Zo staan er door de hele pluktuin heen informatie borden met de geschiedenis van de tulp en op en met allerlei informatie over de opgeplante rassen. Op deze borden kunnen de gasten een stukje kennis op doen en op zoek gaan of ze elke tulp die op de borden vermeld staan kunnen vinden. Ook bij de kinderfeestjes en schoolreisjes spelen deze borden een belangrijke rol in het zelf ontworpen informatie en puzzelboekje.

Voordat bezoekers de tuin in gaan, krijgen ze plukadvies in de Tulpenplukkraam. In het educatieve centrum, alias restaurantje de Boerenbol draait doorlopend een dvd voorstelling over de teelt van de tulpen het jaar rond. Ook hangen er weer mooie tulpen schilderijen van kunstenares Anneke Bagerman. Midden in de Tulpenpluktuin staat een bijna 5 meter hoge uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt over de hele tuin, alle voorjaarsbedrijvigheid in de polder en de oude vuurtoren van Blokzijl. Verdeeld over de tuin zijn een aantal picknickveldjes aangelegd waar tafels en banken staan. Royaal gevulde Boeren picknickmanden zijn verkrijgbaar in de Boerenbol. Genietend van een uitgebreide picknick kunt u de natuur beleven tussen de wuivende tulpen. En als u uitgeplukt bent , krijgt u uitgebreide informatie en tips om thuis zo lang mogelijk van de tulpen te genieten. Een lekker lunch in de Boerenbol, een bezoekje aan de uitgebreide boerderijwinkel de Boerenshop op het erf maakt u dag compleet.

De Tulpenplukkas van de Boerenbol is ingericht als serre terras en het zonnetje hoeft maar even te schijnen op het glas en u waant zich midden in de zomer. Kom genieten van een uniek stukje natuurbeleving en ga met een zelfgeplukte arm vol tulpen na huis.

De Tulpenpluktuin aan de Steenwijkerweg 26 te Marknesse en is vanaf het punt dat de eerste tulpen volgroeid zijn dagelijks open. De entree van de tuin is midden op het erf. Er wordt een kleine entreeprijs van € 1,25 gevraagd, kinderen t/m 4 jaar gratis.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.tulpenpluktuin.nl en www.boerenbol.nl

Steenwijkerweg 26 8316 RK Marknesse